VOCAAL ENSEMBLE MARKANT
Requiem aeternam dona eis, Domine
Geef hun eeuwige rust, O Heer

Al eeuwenlang klinken de woorden van het requiem op het moment waarop de hemel de aarde raakt en wij onze doden loslaten om ze toe te vertrouwen aan de eeuwigheid. Meer dan 3000 componisten hebben deze tekst in de loop der geschiedenis van muziek voorzien.

Maurice Duruflé componeerde zijn requiem in 1947. De eeuwenoude gregoriaanse gezangen die hij zo vaak had gezongen in zijn jeugd vormden hierbij zijn voornaamste inspiratiebron. Zijn muziek is helder en poëtisch en straalt een groot optimisme uit ten opzichte van de dood.

De Amerikaan Dan Forrest liet zich in 2013 inspireren door beelden van de hemel genomen door de Hubble telescoop en beelden van de aarde vanuit het International Space Station. Zijn “Requiem for the living” klinkt dan ook als filmmuziek met sterk uitgesproken emoties. In zijn korte bestaan groeide het werk uit tot een wereldwijd succes en kent nu in Herentals ook zijn Belgische première.

Vocaal Ensemble Markant uit Herentals en Gemengd Koor Lejra uit Merksem - samen goed voor bijna tachtig gedreven amateurzangers - brengen in "Requiem for the living", met de steun van met meer dan twintig professionele muzikanten en solisten, twee eigentijdse muzikale beschouwingen over leven en dood, over verdriet, hoop en troost.

In samenwerking
met ...
Gemengd koor Lejra

Gemengd koor Lejra is in 1990 ontstaan uit het jeugdkoor van de parochie O.L.V. Van Smarten in Merksem. Het "vrijdagavondkoor" zong aanvankelijk enkel liturgische werken. Gaandeweg veranderde niet alleen de naam maar ook het repertoire. Dit evolueerde naar een brede waaier van verschillende genres. Tijdens de repetities wordt veel aandacht besteed aan de basiselementen van goede stemcultuur en koorklank: intonatie, klankprojectie, zanghouding, het vertolken van de juiste sfeer en muzikaliteit. In de afgelopen 25 jaar heeft Lejra heel wat eigen concerten gegeven maar voor een aantal grote werken werd regelmatig de samenwerking opgezocht met andere koren.

Lejra telt momenteel een dertigtal zangers en zingt al 25 jaar onder de kundige leiding van Geert Vermeyen, die van 2006 tot 2011 eveneens dirigent was van Vocaal Ensemble Markant. De twee koren hebben daardoor in het verleden reeds meermaals samen opgetreden, meer bepaald met de concerten “In alle staten” in 2008, het requiem van Fauré in 2009, de uitvoering van de negende symphonie van Beethoven door het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest in 2013 en het ver­jaar­dags­con­cert van Lejra met de uitvoering van het Magnificat van John Rutter in oktober 2015.

Orkest La Passione

De oprichting van "La Passione" in 2003 werd voorafgegaan door vele jaren waarin een aantal gedreven musici regelmatig in een losse orkestformatie de betere koren uit de regio begeleidden in het grote repertoire voor koor, solisten en orkest. Door het groeiend succes ontstond stilaan de noodzaak om een orkest te vormen met een vaste kern en een uitgebouwde structuur. La Passione - haar naam verwijst naar de 49ste symfonie van Haydn - is een professioneel orkest dat zijn diensten aanbiedt aan hoogstaande koren en solisten met als doel: muziek brengen naar een zo breed mogelijk publiek. Naast deze professionele kern krijgen jonge, getalenteerde muzikanten de kans om deel te nemen aan projecten. Zo kunnen zij degelijke orkestervaring opdoen.

Sinds 2005 nam het aantal opdrachten in en buiten Lier gestaag toe. Onder de artistieke leiding van Vera Van Eyndhoven en Geert Hendrix, en in een geprivilegieerde samenwerking met het koor Helicon, vonden heel wat gesmaakte projecten plaats. De grote Bach-werken, maar ook Haydn, Mozart, Mendelssohn, Brahms en vele anderen werden aan het repertoire van het orkest toegevoegd. Samenwerkingen met verschillende koren resulteerden in vele producties. De laatste jaren realiseert La Passione ongeveer 10 producties per seizoen. Sinds vorig seizoen werd naast het grote koorrepertoire ook eens geproefd van het concerto met werken van Mozart en Beethoven. Door het vast engageren van een aantal musici krijgt de orkestklank een grotere solide eenheid. Dit wordt door de leiding van het orkest resoluut gekoppeld aan een grote musiceervreugde, onderlinge collegiale sfeer en een wil tot constructieve en positieve samenwerking met de koren die het orkest engageren. Qua bezetting kan La Passione variëren van een strijkers-ensemble tot een groot symfonisch orkest.

Masako Honda - Orgel

Masako Honda werd geboren in Japan, waar zij afstudeerde als licentiate in de West-Europese geschiedenis. In 1995 kwam zij naar België om orgel te studeren aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Nadat ze in 2000 het diploma Meestergraad behaalde, zette ze haar orgelstudies verder met een specialisatieopleiding. Zo studeerde ze ondermeer intensief barokmuziek bij Theo Jellema aan het Conservatorium van Groningen. In 2002 behaalde ze het specialisatiediploma concertsolist.

Masako Honda geeft orgelconcerten in België, Duitsland en Nederland, onder meer op de historische orgels. Voor de Nederlandse radio maakte zij een opname met werken van J.S. Bach, gespeeld op het Schnitger-orgel te Noordbroek. Momenteel is zij verbonden aan St. Laurentiuskerk te Antwerpen en de St. Lambertuskerk te Ekeren.

Rozelien Nys - Mezzosopraan

Mezzosopraan Rozelien Nys studeerde blokfluit en zang aan het Lemmensinstituut te Leuven. Vervolgens trok ze naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag om er zich te vervolmaken voor zang bij Sasja Hunnego. Ze behaalde er haar masterdiploma met grote onderscheiding (mei 2011). Ondertussen volgde ze verschillende masterclasses bij onder andere Margreet Honig, Claron Mc Fadden, Irwin Gage en Christoph Prégardien. Momenteel wordt ze ge­coacht door Neil Semer.

Rozelien zong onder leiding van Philippe Herreweghe, Ivan Meylemans en Kurt Bik­kembergs in de Matthäus-en Johannespassion van J.S. Bach en in het Requiem van Fauré. Als soliste was ze te horen in Bachcantates met Capella Bruxellensis, in de barokke lamentaties van J.H. Fiocco en in het Gloria RV 589 van Vivaldi. Opera, muziektheater en kamermuziek liggen haar nauw aan het hart. Ze vertolkte de rol van Popova in ‘The Bear’ van William Walton (festival Opera aan Zee te Noordwijk, NL) en speelde verschillende voorstellingen van Die Fledermaus (J. Strauss). Met de succesvolle muzikale vertelproductie The Fairy Queen (H. Purcell) tourde ze langsheen verschillende cultuur­centra in Vlaanderen. Regisseurs met wie ze samenwerkte zijn onder andere Petar Todorov, Pepijn Cladder, Elsina Jansen en Floris Visser.

Ze is vast lid van het ensemble Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele, waarmee ze vele concerten geeft in binnen- en buitenland. Met dit ensemble werkte ze mee aan verschillende cd-opnames en zong ze producties in samenwerking met Capilla Flamenca, The Tallis Scholars, Zefiro Torna en muzie­ktheater De Veenfabriek.

Rozelien Nys geeft zangles en koor aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Herentals.

Lars Corijn - Bariton

Lars Corijn - geboren te Oostburg (NL) - werd al op jonge leeftijd gebe­ten door theater en muziek. Op zesjarige leeftijd begon hij met piano, woord en zang, niet lang daarna ging hij het podium op in Oliver Twist. De microbe bleef en ging er nooit meer uit. In de jaren die volg­den was hij niet weg te slaan van allerhande podia en ervaarde hij al op jonge leef­tijd de magie van publiek te entertainen vanop de planken.

Sinds september 2014 studeert Lars aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Eerst in de zangstudio van Stephanie Friede en sinds kort bij de Amerikaanse bas Gary Jankowski. Bij Luc Anthonis, Geert Hendrix en Ivo Venkov studeert hij koor- en orkestdirectie. Hij is vaste koor­dirigent bij de KU Leuven Campus Sint-Andries en het Tropisch Instituut voor Genees­­kun­de. Ook de miniemen en de jeugd van de Konink­lijke Harmo­nie Concordia van Gooreind spelen onder zijn leiding. Verder werkt Lars als gastdirigent bij onder andere Entente Cordiale en het Academisch Sym­fo­nie­orkest van Mortsel.

Lars was reeds te horen in Ein Deutsches Requiem (J. Brahms), Hänsel und Gretel (E. Humperdinck), The Zoo (A. Sullivan), Requiem (M. Duruflé), The House of the Sleeping Beauties (Kris Defoort), Titanic de Musical, GrandiOZo, Sweeney Todd, Evita, ...

Met de steun
van ...
za 22 oktober om 20:15 uur en zo 23 oktober om 15:00 uur in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals
kaarten kost € 20 in voorverkoop en € 25 aan de kassa - voorverkoop via 014/217671 of online