Requiem for the living

zaterdag 22 oktober – 20.15 uur

zondag 23 oktober – 15.00 uur

Sint-Waldetrudiskerk (Herentals)

Vocaal Ensemble Markant &

Gemengd koor Lejra

Orkest La Passione

Masako Honda (orgel) – Rozelien Nys (mezzo-sopraan) – Lars Corijn (barion)

Al eeuwenlang klinken de woorden van het requiem op het moment waarop de hemel de aarde raakt en wij onze doden loslaten om ze toe te vertrouwen aan de eeuwigheid. Meer dan 3000 componisten hebben deze tekst in de loop der geschiedenis van muziek voorzien.

Maurice Duruflé componeerde zijn requiem in 1947. De eeuwenoude gregoriaanse gezangen die hij zo vaak had gezongen in zijn jeugd vormden hierbij zijn voornaamste inspiratiebron. Zijn muziek is helder en poëtisch en straalt een groot optimisme uit ten opzichte van de dood.

De Amerikaan Dan Forrest liet zich in 2013 inspireren door beelden van de hemel genomen door de Hubble telescoop en beelden van de aarde vanuit het International Space Station. Zijn “Requiem for the living” klinkt dan ook als filmmuziek met sterk uitgesproken emoties. In zijn korte bestaan groeide het werk uit tot een wereldwijd succes en kent nu in Herentals ook zijn Belgische première.

Vocaal Ensemble Markant uit Herentals en Gemengd Koor Lejra uit Merksem – samen goed voor bijna tachtig gedreven amateurzangers – brengen in “Requiem for the living”, met de steun van met meer dan twintig professionele muzikanten en solisten, twee eigentijdse muzikale beschouwingen over leven en dood, over verdriet, hoop en troost.