Requiem

zaterdag 28 februari 2009 – Sint Bartholomeuskerk Merksem

zaterdag 7 maart 2009 – Sint Waldetrudiskerk Herentals

Vocaal Ensemble Markant, Gemengd koor Lejra, Kamerorkest Ostinato, 

Barbara Somers (sopraan), Philip Dijckmans (bariton), 

Bart Wuilmus  (orgel)

Het requiem van Fauré is tot op de dag van vandaag één van zijn meest uitgevoerde composities. De populariteit van dit werk werd onlangs nog eens bevestigd toen het “Pie Jesu” een tiende plaats behaalde in de klassieke top 75 van Radio Klara. Fauré schreef dit requiem niet naar aanleiding van een welbepaald overlijden, maar “pour le plaisir”. In de keuze van de teksten voor zijn requiemmis was hij erg selectief en wou hij vooral de nadruk leggen op het idee van rust en vrede. De dood was voor hem “een vreugdevolle bevrijding, een verlangen naar het geluk aan de andere kant van het graf, eerder dan een pijnlijke ervaring”. Deze zalvende, hoopvolle gedachte klinkt dan ook voortdurend doorheen de muziek van zijn requiem en maakt het tot een werk dat zeker de moeite loont om te (her)ontdekken. Naast het requiem van Fauré krijgt u in dit concert ook muziek te horen van Maurice Durflé, Jehan Alain en Francis Poulenc.

Barbara Somers
Barbara Somers (°1982) startte haar muzikale carrière aan de Academie voor Muziek en Woord Deurne waar zij piano studeerde en zang volgde bij Griet de Meulder. In 2004 behaalde ze haar diploma regent Muzikale Opvoeding aan de Hogeschool Antwerpen. Momenteel studeert zij klassieke zang in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Bernadette Degelin en Ludwig Van Gijseghem, operaklas bij Guy Joosten en liedklas bij Lucienne Van Deyck en Jozef de Beenhouwer. Ze volgde ook masterclasses bij Carol Yahr en John Norris. Haar eerste koorervaring deed Barbara Somers op in Jeugdkoor Waelrant, onder leiding van Marleen De Boo. Verder was ze lid van het Vocaal Ensemble Cantando onder leiding van Luc Anthonis, het Zefferetti Consort onder leiding van Paul Dinneweth en het Kamerkoor Helicon onder leiding van Geert Hendrix. In november 2006 zong Barbara mee in het nieuwe projectkoor van de Bachacademie onder leiding van Christoph Siebert en Philippe Herreweghe. Ze was als soliste te horen in het Magnificat van Bach, Solomon van Händel en in de productie “Händel verteld” in een regie van Johan De Paepe. Momenteel engageert ze zich binnen het Octopus kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn, La Furia en het Vocaal ensemble Soratea onder leiding van Patrick Debrabandere, waar ze ook als soliste te horen is. Sinds september 2007 zingt Barbara freelance mee in het Vlaams Radio Koor onder leiding van chef-dirigent Johan Duijck. Zij is tevens verbonden aan SAMWD Lier als leerkracht zang, samenzang en AMV.

Philip Dijckmans
Philip Dijckmans (°1970) kreeg zijn muzikale basisopleiding (viool, zang en notenleer) aan de muziekacademie “Zoltan Kodaly” in Wijnegem. Hij volgde zang bij achtereenvolgens Katarina Moesen, Peter Ickx en bij Daniëlle Van Hoof aan de SAMWD van Lier. Vanaf zijn 12 jaar is hij actief in diverse koren, waaronder het Leuvens Universitair Koor, de Cappella Caecilia uit Antwerpen onder leiding van Frans Dubois en Peter Dejans en het Kamerkoor Helicon uit Lier onder leiding van Geert Hendrix. In 2006 nam hij deel aan de Kooracademie, een initiatief van Philippe Herreweghe. Vanaf datzelfde jaar treedt hij geregeld op als vervanger bij het Vlaams Radio koor. Als solist kreeg Philip Dijckmans de kans om mee te werken aan uitvoeringen van het Requiem van Duruflé en het Requiem van Howells, de Orgelsolomesse van Mozart en het “Lied van de Aarde” van Löwental. In november 2002 vertolkte hij de rol van keizer in de familievoorstelling “Het Leven zit er in”, met muziek van Sjostakovitsch op tekst van Kaat Vrancken, uitgevoerd door het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen onder leiding van Ivo Venkov. In maart 2003 zong hij de rol van Pilatus in de Mattheuspassie van Telemann onder leiding van Michaël Scheck. De rol van Pilatus zong hij ook in diverse uitvoeringen van de Mattheus- en de Johannespassie van Bach door kamerkoor Helicon en orkest La Passione onder leiding van Geert Hendrix. Philip Dijckmans engageert zich vanaf 1985 voor Jeugd en Muziek, zowel lokaal, Vlaams als internationaal, en is momenteel voorzitter van Jeugd en Muziek Antwerpen vzw. Professioneel is hij actief als advocaat.

Bart Wuilmus – Orgel
Bart Wuilmus (°1977) startte zijn orgelstudie aan de Muziekacademie te Ekeren bij Marc Van Driessen. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin. In 2000 behaalde hij er de meestergraad met grote onderscheiding voor orgel. Het diploma contrapunt en fuga behaalde hij er in de klas van Wim Henderickx. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij in 2004 de meestergraad klavecimbel bij Kris Verhelst. Tijdens deze studie verdiepte hij zich eveneens in orgelimprovisatie bij Kris Wittevrongel. Bij Hans van Nieuwkoop, Jan Willem Janssen en Jos Van Immerseel volgde hij meestercursussen. Als organist is hij verbonden aan de Sint-Lambertuskerk te Ekeren, en is hiermee de vaste bespeler van een Forcevilleorgel uit 1712. Bij het ensemble Chiome d’Oro, is hij actief als continuospeler. Verder werkte hij samen met o.a. Capilla Flamenca, Vier op een rij, Ex Tempore, Collegium Instrumentale Brugense en het VRT-koor. Hij is vaste medewerker bij Het Madrigaal. Binnen dit kader werkt hij als organist geregeld mee aan zangavonden en als lesgever liedbegeleiding en improvisatie tijdens de “Liturgische zaterdagen” aan het Lemmensinstituut. In 2007 heeft de Nederlanse uitgeverij De Haske zijn eerste compositie voor Hafabra uitgeven en tevens op CD uitbracht. Aan de muziekacademies te Ninove, Herentals en Turnhout is hij leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk.