Jubilate Deo

zaterdag 25 november 2006 – 20.30 uur

Sint-Waldetrudiskerk (Herentals)

Met “Jubilate Deo” brengen de zangers van Vocaal Ensemble Markant een bloemlezing uit de rijke geschiedenis van de religieuze koormuziek. Als we praten over religieuze muziek, dan praten we over 12 eeuwen muziekgeschiedenis, die zich uitstrekken van de allereerste Gregoriaanse gezangen tot en met het werk van een aantal hedendaagse componisten die zich nog steeds door het religieuze thema laten inspireren. Hierbij is het opmerkelijk hoe de religieuze koormuziek doorheen de tijden, tot op de dag van vandaag blijft refereren naar de eeuwenoude Gregoriaanse muziek.

In het bestek van één concert een overzicht geven van 1200 jaar religieuze koormuziek is natuurlijk onbegonnen werk, maar met een weloverwogen bloemlezing wil Vocaal Ensemble Markant een mooi beeld geven van de rijkheid en de verscheidenheid van deze muziek doorheen de verschillende stijlperiodes van de muziekgeschiedenis. Zo krijgt u muziek te horen van Orlandus Lassus, William Byrd, Johann Sebastian Bach, Heinrich Schütz, Sergeï Rachmaninov, Edward Elgar, Gabriel Fauré en John Rutter, om maar enkele namen te noemen.

Binnen de religieuze muziek heeft het orgel steeds een prominente plaats ingenomen en bij een aantal werken laat Markant zich dan ook begeleiden door organist Bart Wuilmus, die het orgel van de Waldetrudiskerk bespeelt.