Uit de Lage Landen

zondag 20 oktober 2002 – 11.00 uur

Lakenhal (Herentals)

vrijdag 25 oktober 2002 – 20.30 uur

Sint-Amelbergakerk Zandhoven

De lage landen bruisen van cultuur: Iedereen kent de wereldberoemde schilderijen van Rubens, Rembrant, Van Eyck of Mondriaan. En vanop de schoolbanken zeggen de namen Gezelle, Vondel, Roland Holst en Van De Woestijne ons ook nog wel iets. Maar kennen we de Vlaamse en Nederlandse beroemde muzikanten en componisten? Weten we nog dat Orlandus Lassus vanuit Bergen Europa veroverde, of dat Peter Benoit een grote invloed uitoefende op de Europese romantische koormuziek?

In dit nieuwe concertprogramma brengt Vocaal Ensemble Markant mooie composities van Vlaamse en Nederlandse componisten. Geen strijdtoneel tussen beide Nederlandstalige buurlanden, maar een evenwichtig overzicht van de twintigste-eeuwse koormuziek uit de Lage Landen. Nederlandse componisten als Jetse Bremer en Joop Voorn staan broederlijk naast Herman Roelstraete en Vic Nees. Tijdens dit gevarieerd concert hoort u zowel profane als religieuze liederen en naast volksliederen ook koorcomposities ge├»nspireerd door bekende dichters. Een concert dat niet mag worden gemist door een koorliefhebber in Vlaanderen anno 2002 …